Boerhaveprijs 2013

Een paar maanden geleden kreeg ik opeens een mail van Paul Vaessen. Hij vertelde dat hij van de Stichting J.M. Fentener van Vlissingen Fonds de Boerhaaveprijs 2013 had gekregen, en dat hij het bijbehorende bedrag aan de Muziekkamer wilde geven, zodat ik goede verlichting kan kopen. Ik hoef u niet te vertellen hoe blij ik was/ben!!

Hieronder het artikel over Paul en waarom hij de prijs heeft gekregen

Sederen: minder pijn, meer comfort voor patiënt

H.H.B. (Paul) Vaessen wint Boerhaaveprijs 2013

Paul Vaessen, Sedatie Specialist, is de gedreven promotor van sedatie binnen het Universitair Medisch Centrum Utrecht en ver daarbuiten. "Steeds meer patiënten ondergaan vaak een gecompliceerd onderzoek en/of behandeling zonder anesthesie. Mijn missie is ervoor te zorgen dat die patiënten door de sedatie minder stress, angst en pijn ervaren en bovendien goed worden bewaakt. Daarnaast geloof ik in de kracht van innovatie. We moeten onszelf continu verbeteren en vernieuwen."

Zo'n zes jaar geleden begon Paul Vaessen met het op de kaart zetten van sedatie. Bij sedatie worden gecontroleerd middelen toegediend die het bewustzijn verlagen (sedativum) en de pijn verminderen (analgeticum). Deze twee middelen versterken elkaar.

Samen met prof. Kalkman en prof. Knape stond Paul Vaessen aan de wieg van de opleiding tot Sedatie Specialist. Vaessen verzorgt lezingen, scholingen en trainingen over sedatie in binnen- en buitenland. Hij is o.m. voorzitter van de sectie sedatie van de NVAM, lid van de landelijke overkoepelende sedatie adviescommissie, lid van het International Sedation Taskforce etc.

Innovatie

"Zo'n prijs overkomt je. Ik sta nu even in het middelpunt van de belangstelling en daarna is het weer gewoon je werk doen. Ik voel het wel als een erkenning door anderen, maar ik blijf met beide benen op de grond staan. En wat ik al eerder aangaf: we moeten blijven zoeken naar verbeteringen. Samen met de (interventie) radiologie, cardiologie en Maag- Darm- en Leverziekten richten we ons op opereren zonder mes. Die technieken willen we landelijk en mondiaal uitdragen, inclusief de specifieke sedatie voor bewaakte condities en minder pijn en meer comfort voor de patiënt."

Cultuur

Bij de prijs horen een beeldje en een geldbedrag van € 1.000 te besteden aan een goed doel. "Ik doneer dit bedrag aan De Zwolse Muziekkamer (www.zwolsemuziekkamer.nl), een initiatief van de countertenor Sytse Buwalda. De cultuursector maakt moeilijke tijden door en muziekscholen en theaters verdwijnen. Met de Zwolse Muziekkamer heeft Buwalda een laagdrempelig podium gerealiseerd. Een podium waar kamermuziek, literatuur en de beeldende kunst samenkomen. Veel vooraanstaande musici geven voor weinig geld concerten in de ateliers binnen de DOAS (De Oude Ambachts School). Wat ze nog missen, is goede belichting op het podium. Met mijn prijs kunnen ze verlichting aanschaffen. Een kleinschalig project, waarvan publiek en artiesten elke dag kunnen genieten en niets aan de strijkstok blijft hangen."

/

VR Media 2012©